Friday, 21 February 2014

Khasiat Tomato Dan Petua Kecantikan

Salam Jumaat buat semua....hah ni nak le pesan-pesan sikit kat blogger2, permerhati2 bebas yang mengikuti blog ni, sila lah klik2 sikit iklan yang tersedia didepan mata...hehehe...Lagi-lagi rakan-rakan blogger sekalian ye. Bukan apa kita bantulah sikit-sikit naik kan klik pengiklanan rakan-rakan yang lain jugak. Saya pun buat macam tu, setiap kali saya blogwalking saya turut klik iklan-iklan yang terpapar dalam blog tersebut. Orang kate biarlah sama-sama rase kan...oppps melalut dah ni, focus....focus...hehehe...

Ok pada entry kali ni saya nak kongsikan khasiat buah tomato. Kalau mase kecik-kecik saya panggil tometo, alah budak-budak kan...tapi memang ade gak yang panggil dengan sebutan tometo dan bukan tomato, dah terbiase kan lidah tu....

Buah tomato ni sedap dimakan itu saje sebagai ulam dan ade yang menggunakan dalam masakan. Tapi korang tau tak apakah khasiat yang terkandung dalam buah tomato itu? Selain tu saya jugak akan kongikan manfaat buah tomato dari segi kecantikan. Wah...yang pompuan-pompuan sukelah tu...

Khasiat Buah Tomato


  • Mengandungi vitamin A, B1 dan C
  • Baik untuk kencing manis
  • Baik untuk mata
  • Baik untuk gangguan usus dan hati
  • Baik untuk gangguan pernafasan
  • Baik untuk ibu yang menyusukan
Mengikut petua orang dulu-dulu, buah tomato jugak banyak memberi manfaat dari segi kecantikan wajah. Antaranya ialah:

Melicinkan dan Memerahkan Kulit Muka
Ambil sebiji tomato masak, lecek hingga halus. Kemudian pupurkan di seluruh muka. Biarkan mengering selama 20 minit dan kemudian bilas dengan air bersih. Amalkan seminggu 2 atau 3 kali.

Menghaluskan Kulit 
Buah tomato dikisar halus, kemudian lumurkan pada muka seberapa ketika. Sebaiknya dilakukan pada waktu malam. Setelah agak lama, cuci muka dengan air suam. Amalkan selalu. Buah tomato juga berfungsi untuk membersihkan kuit.

Bagi sesesiapa yang ada alergi pada produk-produk yang ada kat luar sana tu, better amalkan cara tradisional je. Selain tu dapat jimatkan kos. Cubalah.....




8 comments:

  1. tapi sy x suke makan tomato... :( too bad

    ReplyDelete
  2. kita suka makan tomato fresh..taoi tak pernah lagi cuba kat muka..after this boleh cuba mana tau dapat rozy cheek after this..he..he.

    p/s: Turbotax tu iklan ke..itu je yang ada..so click yang tu ajelah..Nway salam Jumaat ya!!!

    ReplyDelete
  3. sy pon suke tomato dan warna nya mmg menarik

    ReplyDelete
  4. Saya dulu tak suka makan tomato, tapi bila tahu tomato ni berkhasiat. Saya suka makan. Tapi macam takde apa2 perubahan pun.

    ReplyDelete
  5. Saya tak ada masalah utk makan tomato.. ok je & mmg best.. t kasih diatas perkongsian ye.. :)

    ReplyDelete
  6. nice share.. mmg suka makan tomato pun.. ratah mentah2 macam tu je.. heheh
    h12 sini..

    ReplyDelete