Thursday, 8 May 2014

Kucing Maine Coon

Pemalas..pemalas..pemalas...hehehe...bukan malas tapi lappy rosak nak update blog ni...sorry....bile senang nanti saya BW korang okay..ni pon bantai guna komputer opis...hehehe...

Sape suke kucing? Saya suke kucing....dulu pon pernah bela kucing gak tapi bile dah mati dah tak bela...sangkar semua bagi kat orang...cuma saya pernah berangan angan kalu nak bela kucing lagi saya nak bela kucing maine coon lah....hai Maine Coon pulak...kucing persian ke siam ke tak nak ke Wan oiii....alah uollss berangan je...cer tengok gambor Kucing Maine Coon dari google ni...

Uuuuu....tengok bulu kat leher dia tu...macam singa kan.....

Tak dapat dipastikan asal usul Kucing Maine Coon ni...tetapi ada mitos mengatakan mengenai seorang ratu Perancis yang bernama Marie Antoinette. Dia akan duhukum mati dan berusaha melarikan diri dengan bantuan Cpatain Samuel Clough. Marie memasukkan harta bendanya termasuk kucing berbulu panjanf tersebut di dalam kapalnya. Walau bagaimanapun, dia gagal sampai ke USA. Kucingnya pula selamat sampai ke Wisecasset., Maine. Kucing Maine Coon ini merupakan baka asli yang ditemui di Amerika Utara, dianggarkan di paintai timur sekitar Maine, manakala Coon berasal dari perkataan racoon. Jadinya Maine Coon.



gambar dari en. google....
Ciri-ciri Kucing Maine Coon
·         Badan besar dan panjang
·         Memiliki tulang dan otot yang kuat
·         Mata lebar dan oval
·         Teling besar (lebar di bawah)
·         Dahi melengkung
·         Otot pipi sangat menonjol
·         Hidung lebar dan melengkung di hujungnya
·         Ekor panjang dan lebar

·         bulunya tebal dan tahan air

Tak kesahlah mana datang pun kucing ni tapi memang saya suke sangat sebab besar tu....berat kucing jantan boleh mencecah 6-9kg....huhuhu...kalau betina 4-6kg...cube bayangkan kalau malam hari jangan letak dalam sangkar...kite tambat dia kat pagar umah...agaknye orang lalu lalang mesti ingat kite bela anak anjing kan...hahaha...

Berangan jelah boleh...nak dapat bukan senang...nak membela pon cerewet kot terutama makanan dia...mau kena beli makanan kucing yang gempak-gempak...kang tuan yang bela pulak yang tak makan....

19 comments:

  1. betul tu wan..jaga kucing cam ni high maintenance dia..huhuhu tak mampu heh.. tapi cute memang cute.. minat dengan kucing dan berangan nak bela jugak..tapi ada baby ni susah lah sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah...kalu ade baby memang leceh sket...takut hama...

      Delete
    2. saya sangat berterima kasih banyak MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan pesugihan dana ghaib nya kini kehidupan kami sekeluarga sudah jauh lebih baik dari sebelumnya,ternyata apa yang tertulis didalam blok MBAH RAWA GUMPALA itu semuanya benar benar terbukti dan saya adalah salah satunya orang yang sudah membuktikannya sendiri,usaha yang dulunya bangkrut kini alhamdulillah sekaran sudah mulai bangkit lagi itu semua berkat bantuan beliau,saya tidak pernah menyangka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan kami sekeluarga tidak akan pernah melupakan kebaikan MBAH,,bagi anda yang ingin dibantu sama MBAH RAWA GUMPALA silahkan hubungi MBAH di 085 316 106 111 insya allah beliau akan membantu anda dengan senang hati,pesugihan ini tanpa resiko apapun dan untuk lebih jelasnya buka saja blok mbah
      BUKA PESUGIHAN PUTIH TAMPA TUMBAL

      Delete
  2. Bunda dari dulu lagi memang tak suka kucing, geli sebenarnya... anak2 bunda suka lah...pernah masa diorang kecik2 dulu bela dua ekor.. itu pun orang bagi, tak sampai dua tahun yang sekor mati dan sekor hilang...
    langsung tak bela lagi dah...

    ReplyDelete
  3. Agak mengerikan tengok kucing ni.Gambar first tu macam singa...suspen pulak kalau nak pelihara..he..he

    ReplyDelete
  4. encik hubby suka kucing..kathy bukan tak suka cuma alah bulu kucing..

    ReplyDelete
  5. Suka dgn kucing ni.. tp klu jenis yg mcm dlm gmbr tu leceh sikit kan.. nak grooming bagai...
    Kucing kampung je sempoi hehee.. :D

    ReplyDelete
  6. sy suke kucing! x kisah la baka apa... semua suka asalkan namanya kucing.. sgt obses ngan kucing.. hehehehe

    ReplyDelete
  7. Hehehe suka jugak tapi kalau nak bela tak kottt ..
    Anak2 Lya ni selalu demam sebab tonsil dan tak digalakkan utk ada binatang peliharan kat umah ..
    Tapi kucing ni mmg betul2 comell geram tgk ..

    ReplyDelete
  8. Kucing bulu panjang ni kena rajin sikit maintenance nya. Dulu pernah bela sekor, lupa nak syampukan terus naik kutu.

    ReplyDelete
  9. fiza n husband skang bela kucing mixed breed persians..teringin jugak nak bela maine coon ni..mesti tak larat nak angkat nanti..hehee

    ReplyDelete
  10. noe pun suka kucing...kat umah ni ada 6 ekor kucing..hehehe...ish dah macam singa kucing maine coon ni...besar lak tu....btw noe ada tag wan di sini http://alyadina.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award-by-khirkhalid.html...klu sudi join la...tapi x paksa :)

    ReplyDelete
  11. sis di tag

    http://resipidarihati.blogspot.com/2014/05/liebster-award-by-khir-khalid.html

    ReplyDelete
  12. Sedangkan kucing biasa pun bunda takut dan geli ,, inikan pulak yang besar macam anak anjing ni...
    Kalau bunda terserempak agaknya tak tau macamana reaksi bunda masa tu...

    ReplyDelete
  13. cukuplah saya ada kucing biasa . lagi mudah nak jaga ... gebus bulunya ...

    ReplyDelete
  14. HYE..Maaf ganggu,anda ditag :) jom kenal2
    http://syiralokman.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award-blogger-hana-jalil.html

    ReplyDelete
  15. Muker dia macam singaa... kita takut la kalau kucing besar2 sangat wan... nanti dia gigit... eee... tengok jer lerr...

    ReplyDelete
  16. Comelnya; Saya suka kucing tapi anak² takut kucing.

    ReplyDelete