Thursday, 19 December 2013

Bercuti Di Langkawi Part 1

Tak sempat nak update blog. Ni pon curi-curi mase..hehehe...tak nak berleter panjanglah. Ni saye nak kongsi aktivi saye sepanjang berada di Langkawi dan sedikit info untuk anda semua.

Baru-baru pegi bercuti lagi ke Langkawi. Kali ni bawak kete pulak sampai Kuala Perlis. Bertolak dari rumah kol 3.30 pagi, sampai di Kuala Perlis sekitar jam 9.00 pagi. Kitaorang memang nak park kete kat Kuala Perlis je, sebab nak kan jalan air tu biar pendek sket...bukan ape, takot mabok laut pulak. Jangan risau pasal parking sebab ade yang akan menjaga kete kite sepanjang kite meninggalkan kete kat Kuala Perlis tu, bayar jelah dik nun...but ok je.

Beli tiket 4 dewasa 2 kanak-kanak semua sekali RM 98.00, harga seperti berikut.




Kalau korang bercadang hendak bertolak dari Kuala Kedah pulak harga tiket seperti berikut:



Tempat penginapan kitaorang mestilah Tanjung Malie Motel Resort kat Pantai Chenang. Setiap kali datang kami akan menginap disini..amboi bunyi macam selalu je gi langkawi kan...taklah ini adalah percutian kali kedua ke langkawi. Tanjung Malie merupakan tempat penginapan yang boleh dikata berpatutan. Bilik kami ade 2 katil queen size dan saye mintak satu extra tilam..punyelah baik tuan motel ni sampai tilam extra pon dia tak charge...terima kasih kak Aini. Pada sesiapa yang nak bercuti ke langkawi dan nak menginap di Tanjung Malie boleh call Puan Noraini di 012-4106891 untuk tempahan bilik.



Check in pastu gi makan tengah hari kat Tanjung Malie tu gak sebab malas nak gi jauh-jauh. Pas makan aktiviti adalah tido sekejap. Hehehe...charge baterilah kan nanti nak merayap takde lah penat. Dalam kol 3 petang kami menuju ke jalan gi airport tok perkena laksa dan cendol. Hari pertama kami makan di Laksa Power, ramai juge blogger2 yang rekemen. Hari kedua jalan yang same cume tempat makan je lain iaitu Laksa Pulau. Hmmmm....ape saye boleh komen adalah kedua-dua laksanya ok, cendol pon ok tapi yang beza ialah rojak. Hah...sebab kat Laksa Power lebih banyak pilihan rojak dan kuah rojaknya sedap.





 


Pada malam hari di hari pertama, lepas menjulingkan mata kat Idaman Suri dan Haji Ismail Group, kitaorang pergi serbu pasar malam di Padang Lalang. Pada sesiapa yang nak berjimat macam saya, leh lah terjah je pasar malam ni. watpe nak membazir sangat ye tak...hehehe...macam-macam yang kitaorang beli. Pulut durian lah, nasi kandar semestinye, pulut panggang yang sedap sebab ade udang kat dalam tu ok..murah pon murah 3 biji seringgit. Tapau bawak balik chalet mamam....Hari kedua pulak saye terjah pasar malam kat Pekan Kuah pulak. Hehehe...Disini saye kongsikan senarai pasar-pasar malam yang ada di sekitar Langkawi.

Isnin - Jalan Makam Mahsuri Lama (di Ulu Melaka)

Selasa - Kedawang

Rabu - Pekan Kuah

Khamis - Bohor Tempoyak (di Pantai Chenang )

Jumaat - Padang Lalang (berhampiran Tanjung Rhu)

Sabtu – Pekan Kuah

Ahad - Padang Matsirat (1km dari Airport)

Kerabu mangga....sedapppp....


Makan Tengahari pada hari kedua saye dan family ialah Jom Ikan Bakar yang terletak di Padang Mat Sirat. Boleh dikatakan harga sangat berpatutan dan berbaloi. Patutlah orang rekemen ye tak. Makanan tak sempat nak snap ye kakak-kakak, abang-abang, adik-adik...maafkan saye, sebab nampak lauk terus tak hinggat nak makan je. Tempat-tempat makan yang lain saye tak pegilah sebab pegi sane 3 hari 2 malam je.


Kalau nak ikotkan banyak lagi tempat-tempat makan yang menarik tapi siap duit jelah ye. Next saye akan kongsikan tempat2 yang harus anda lawati ok. Sekian.
Daaaa.....

12 comments:

  1. Salam, sorry kalau interrupt. Jom tengok sini http://onlyoneilla.blogspot.com/2013/12/kebaikan-dan-keburukan-esp-shaklee.html

    ReplyDelete
  2. Oooo.. patut la lama menghilang.. pegi bercuti yee... :D

    Idah pun baru jer pegi langkawi... :D

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Jalan mestilah best Atikah...release stress kate orang..hehehe

      Delete
  4. bestnyaaaa.. ish. jeles la. akak ni asyik jalan2 ke kerja *ngomel* .. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai dik Licha, akak jln dlm Malaysia je...akak lg jeles tgk org jalan2 over the sea giteww...akak paling over the sea pon kt Hatyai dgn Singapore je dik nun...hehehe

      Delete
  5. wah bestnya, pergi langkawi.. ika yg dok dekat pon tak pernah pergi lagi..hehe wah park keta kt kuala perlis.. negeri kelahiran..huhu perlis.. :)

    ReplyDelete
  6. salam akak wan...untung la dapat pergi jalan2..best g langkawi...borong coklat hehe

    ReplyDelete

  7. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete