Thursday, 27 March 2014

Nama Timangan


Nak Tanye uolls semua tentang nama MANJA ataupun nama TIMANGAN korang ape? Dah jadi kebiasaan kite ni ada nama MANJA atau TIMANGAN sendiri kalau nama sebenar kite tu panjang atau susah orang lain nak sebut tapi ada juga yang memang sengaja memanggil dengan nama yang lain. Selalunya ibu bapa kite yang bagi nama timangan ni dari kite kecik.

Saya sendiri ada nama timangan yang diberi oleh mak dengan abah. Nama betul Wan Maruzen, mak cakap payah je nak panggil Maruzen. So mak dengan abah sepakat panggil saya dengan nama timangan MANJA....huhuhu malunye...tapi ok kot sebab saya anak perempuan mak dengan abah sorang...jangan jeles ok...Dah tua-tua gini pun rase cam muda je sebab orang panggil kite MANJA...hahahaha...

Korang syer pulak nama sebenar dengan nama TIMANGAN aka MANJA korang ye. Kadang-kadang ada nama timangan yang unik gak.




25 comments:

  1. hihi..manja..bestnya..nama betul sy nur afifah..mula-mula mak ayah panggil,fiffy..lama2 jadi eppy. sampai la nilah nama timangan sy eppy. tp yg pling bestnya,nma timangan sy yg pling unik dlm kluarga sbb ada lain sikit dr nma betul..hihi :)

    ReplyDelete
  2. nama manja saya "adik"... hehehe

    ReplyDelete
  3. heee..ok lar tu dengan nama manja..yang kita ne tkda kaitan langsung dengan nama ..haha..biasalah org dulu2 kan..men antam gak..hihi

    ReplyDelete
  4. xprnh ada nama manja pon, tp years back, bl masuk plkn, kena tulis nick name dkt card, masa tu, tak tau nak tulis apa, then kwn dkt sana ckp, Muz je la, then dr sana la melekat nama Muz... Huhu

    ReplyDelete
  5. saya takde nama manja huhu....panggil nama sebenar je...

    ReplyDelete
  6. nama sebenar aiza, azizah.. nama timangan di rumah kakak.. kawan-kawan alam nyata panggil za atau zah.. nama dalam blog jadi aiza.. hehe..

    ReplyDelete
  7. Tak ada nama manja lah dear coz tak manja pun..Too independent he..he..

    ReplyDelete
  8. haha.hm. kalau mummy panggil licha ija. funny thing is haritu husband start calling me -- ija. dah terbiasa licha pun cakap "ye mummy".. lolololo.. kelakar pulak rasa

    ReplyDelete
  9. pakai nama sebenar..coz mudah utk disebut
    tapi kazen2 lain nama diorg sume unik n pelik..mcm kelakar je nama manja diorg...contoh: amoi, tambi, montel, botak, kuwai, loai

    ReplyDelete
  10. cik akak singgah melawat....hihi...
    cik akak nama timangan...hanie je..haha...
    :)

    ReplyDelete
  11. awang and adik.......really cute name right??hihihiihih

    ReplyDelete
  12. Nama kita pendek jer, Afizah. TApi kakak & abang suka panggil jot. Jauh bebenor dari nama asal kan.

    ReplyDelete
  13. banyak nama timangan ada sebabnya.. contoh, nama timangan saya adalah "pakwa" sebab saya lahir je, dah ada anak sedara. so, panggil siap2 nama tu, nnti x kekok nk suruh anak2 sedara saya panggil dengan nama tu..

    tapi kalau ikut orang dulu2, kalau masa bayi diberi nama tapi menangis x henti2, tu tandanya baby tu x dapat nk terima nama tu, so, orang tua2 akan bagi nama "kedua" kepada baby tu.. sbb tu kadang2 kita tengok orang dulu2 ada dua nama, termasuk mak dan ayah saya. nama ic zakaria, panggil ramli., nama ic kalsom, panggil zainab..

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum. Nama saya Dzureen. Masa kcik dulu pelat jadi saya sebut Juin. Maka mak abah pun ikut panggil Juin. Tapi bila dah ada adik, semua automatik panggil saya Zureen semula. Hehe

    ReplyDelete
  15. Nama timangan saya mmg khir.. baik keluarga, saudara termasuk kawan2 biasanya lebih kenal nama Khir tu dari nama sebenar saya.. klu org panggil nama penuh tu mmg baru tahulah tu.. saya pun pelik rasanya & slalunya tak perasan nama saya dipanggil klu dgn nama sebenar ikut ic hehee.. :D

    ReplyDelete
  16. Keluarga panggil kita... EDA... anak2 buah panggil kita Acik... kawan2 panggil kita idah... dan ada juga rakan2 yg dekat tu panggil kita Acik juga... :D

    ReplyDelete
  17. salam. arwah ma n ibu sedara panggil saya "abe kie".

    ReplyDelete
  18. mak ayah x ada kasi nama manja...tapi arwah atok n opah panggil PUTIK...hehehe...sebab yang bongsu...

    ReplyDelete
  19. tak de la nama timbangan.. Famili panggil kak long jer..

    ReplyDelete