Hari Ahad (22/09/2013, hati berhujung minggu.Kadang2 tak tau ape nak hidangkan tok sarapan pagi kan? Nak saparan di luar macam tak berbaloi plak rasenye. Jadi saye pon masuk dapor godek2 tgh ape yg boleh saye hidangkan pada encik suami dan anak2 utk sarapan pagi.
Godek punye godek adelah balance tepung naik sendiri dgn susu kotak dutclady full cream dlm peti ais. Wah bolehlah buat pancake pagi2 ni. Senang dan ringkas. Kalu nak ikot resepi asal pakai tepung gandum dan baking powder. Tp saye kebetulan ade tepung naik sendiri so baik saye gunakan..hehehe...bijak tak? Gile tak bijak..x yah campur baking powder dah...dh jimat satu step kan... ok resepinye seperti ini ye.
Bahan-Bahan
1 cawan tepung gandum (saye pkai tepung naik sendiri)
1 sk baking powder (saye x letak sbb dlm tepung naik sendiri dh ade)
1 cawan susu (susu ducthlady kotak tu)
1 biji telur
2 sudu besar gula
Cara-Cara
1. Asingkan telur kuning dan putih
2. Putih telur dipukul hingga kembang dan ketepikan (saye pkai garfu je)
3. Dalam bekas lain masok kan tepung gandum dan baking powder. Kacau
rata.
4. masok kan susu, kuning telur dan gula pada tepung td kan kacau sebati.
5. Tapiskan adunan supaya tepung x berketul- ketul dan halus.
6. Boleh lah sendukan adunan td dlm non-stick pan.
7. Bile dh mengembung- gelembung balik kan pancake td supaye masak lg sebelah.
8. Ulangi smpai adunan abis. Siap utk dimakan.
Pancake ni sedap dimakan dgn coklat, jem atau madu. Nyum2...selamat mencube.
buatkan le,,,bagi try kat kwn2,,boleh jual lak,,
ReplyDelete